hundemarked.no - Norges Største Hundemarked! [ Hund / Hundeutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Webshop / Hundebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]

 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hundemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Rideleir/rideskole
 Hvordan gjøre rideskoler bedre!?!?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
ShyBoy Postet - 23/05/2005 : 07:44:28
Jeg går ikke på rideskole og har aldri gjort det Men har dere noen forslag til å gjøre rideskolene bedre for hestene??? Hva kan gjres for at de får det bedre???

1. Barna rir samme hesten hver gang
2. Hester selges etter 5 år i rideskolen til privatperson
3. Lærerene følger med på barna og sier ifra hvis de sparker hesten eller drar i bittet ect!!!!
4. Alle skal UT av stallen i fôringen og når hestene skal være i fred andre tider.

Hva er deres ideer???
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
luvehorses&ponies Postet - 18/06/2005 : 23:08:22
Den rideskolen jeg gikk på før, der var mange av hestene mellom 18-20 år, er ikke det litt gammelt? Vi var også 6-7 stk på vidergående timer,,,,synes kanskje man burde unngå å være så mange...Men for all del den rideskolen er sikkert ikke så gale, men det er en grunn til at jeg sluttet...
Hege J Postet - 14/06/2005 : 19:46:33
Jeg å er av den mening at en hest har best av så få ulike ryttere som mulig, men det er mange hester som ikke lar seg affektere noe særlig av å ha ulike ryttere, og det er disse som passer som skolehester:) Som skolerytter har man godt av å ri ulike hester for å lære, men da gjerne ha den samme hesten noen ganger på rad for å bli kjent med den.
Eva V Postet - 14/06/2005 : 18:20:23
For at en nybegynner skal lære å ri må hun eller han ri flere hester. De fleste begynner på en rolig, trygg en, gjerne en eldre, litt treg hest, men ettersom man utvikler seg må man ha nye utfordringer og ulike hester. Da jeg red på rideskole red jeg ofte samme hest flere timer etter hverandre, men byttet etterhvert som jeg ble "flinkere". Begynte med de helt snille, så en artig araberting, så en smågal ponni som heiv av alle andre, så en større halvblods som krevde litt, osv..

Skolehester er vant til å bli ridd at forskjellige ryttere, skal hver heste bare ha en fast rytter er det ikke en skoleheste lengre, mer forhest. En rideskole har gjerne 100 elever, skal man da ha en hest til hver blir det ikke særlig lønnsomt :P
AnneSpotGinaOgHuldra Postet - 14/06/2005 : 18:10:19
Kopi av melding:
Alt dette utfylles på den rideskolen jeg går, epona(tidligere roligheten), unntatt at man rir samme hest hver dag. Hvorfor mener du det er bedre?

Opprinnelig postet av Anders W. Aune



Det er jo selvfølgelig for hestens skyld ;) Det er mye bedre for en hest å ha faste ryttere, en mange forskjellige! Ingen rir likt, og jeg kunne bare tenke meg hvor irriterende det må være for hestene å ha så mange forskjellige ryttere. En rytter kan kanskje ri, en annen er for hard på hånden og den tredje tør så vidt å røre hesten(bare et lite eksempel.. hehe..)
Olithyon Postet - 12/06/2005 : 16:18:25
En rideskole som ikke er autorisert kan vel egentlig holde på som de vil. Sannsynligheten for at ting blir oppdaget er desverre altfor liten. Det er derfor viktig at skolerytterne har et våkent blikk og følger med på det som skjer. Press fra de som bruker skolen (elever /foresatte / medoppstallører) er vel det eneste som kan hjelpe. Uten brukere - ingen inntjening for skolens del. Problemet er vel at folk som oftes innfinner seg med at "ting bare er sånn" og ikke stiller spørsmål ved forholdene. Her syntes jeg brukerne har et ansvar - å sørge for at åpenbart feil bruk og behandling av hestene ikke tolereres!
Hege J Postet - 12/06/2005 : 16:03:05
Er enig med flere her, det burde absolutt bli et mye bedre opplegg i rideskolene rundt omkring. Men har de egentlig noe press utenfra på noen måte? De har jo noen restriksjoner fra mattilsynet, men mange følger for dårlig opp. Det er også mange rideskoler uten autorisering, så hvor mye press har de egentlig på seg til å "oppfylle" de (rimelige) krav som blir foreslått i denne debatten?
Olithyon Postet - 10/06/2005 : 21:27:17
Rideskolen der jeg rir har egentlig et rimelig godt rykte på seg. Grunn? De bytter ut skolehestene når de får uvaner som tyder på at de har gått lei eller ikke takler det psykisk. Når en ser nærmere på det er det egentlig utrolig vanskelig å finne en god skolehest, og det kan være derfor folk beholder de hestene de har selv om de åpenbart mistrives. En skolehest skal ikke
- være for høy/lav (må kunne brukes av alle)
- godt gemytt, enkel å håndtere, sikker rundt barn
- tåle bråk og mas og støy
- kunne tåle å brukes 2-3 timer pr. dag i både sprang, dressur og tur
- bør helst være godt skolert slik at viderekommende også kan ha utbytte av den
- ikke for lat, ikke for sprek
osv osv......

Så disse skolehestene som holder ut kan man vel med rette kalle "allsidige" (jfr debatten om travere her på mix). De gjør en kjempebra innsats, og fortjener å bli tatt godt vare på!
Eva V Postet - 25/05/2005 : 14:14:06
Kopi av melding:
Angående om hesten passer i rideskole; jeg hører ofte fra henne og andre som rir på skole at den og den hesten er sånn og sånn... "Hu er ganske sur, da, men det går greit når en kommer oppå" og "han er litt sånn som kaster av rytteren når han er lei, men..." Er det virkelig så dårlig stelt med hestematerialet at man bruker uegnede hester? Og hvorfor tas ikke hesters mistrivsel på alvor?

Dere som rir fast på rideskole; er det sånn hos dere, eller er det bare her i bygda?

Her og. Tror vi har en eller to hester av rundt ti som ikke har en eller annen uvane og er uegna for nybegynnere(bukking, for sterk i munnen, tar ut, biter/sparker). En kan jo argumentere at man lærer ikke å ri på hester som er helt perfekte, men med tanke på sikkerhet burde vrange hester ungås i rideskolesammenheng.
Silje-og-Tindra Postet - 25/05/2005 : 14:10:50
Min "drømmerideskole" må være noe a la dette:
- Nok hester til at man kan rotere en del, slik at hver eneste hest slipper å gå 3 timer hver eneste dag.
- Hestemateriale på forskjellige nivåer; ønsker meg en rideskole med ordentlig utdannede læremestre, både i sprang og dressur.
- Maks 5. pr. time, til og med på nybegynnertimene.
- Obligatorisk teori 1/2 time før/etter hver ridetime, eller noe slikt noe.
- Dyktige og utdannede ridelærere.
- Mange kurs! Ikke ett kurs hvor man skal lære alt fra å be hesten om å gå, til å få den til å galoppere fint - heller dele det opp i mange kurs, som fokuserer på en og en ting.
- Et system for "oppgradering" av elevene;
Når et kurs er bestått, må man gjennom en prøve som tar for seg både praktisk og teoretisk, for å komme vidre i kurssystemet må man klare denne prøven, dersom man ikke får til, får man tilbud om privattimer eller lignende for å rette på det som er feil.

Det jeg mener er dårligst med rideskolene er at de produserer ryttere så voldsomt fort. Innen 2 år er godt, med ridning 1 gang i uken (dvs. under hundre ganger på 2 år) "kan" rytteren på enkelte steder skritte, trave, galoppere og ri sprangridning opp til metern. I mine øyne "kan" man ikke alt dette etter under 100 timer med ridning, med mindre man er et naturtalent, og disse er det dessverre for få av.
ShyBoy Postet - 25/05/2005 : 13:24:23
Synes det er veldig lurt med teoriundervisning. På de fleste rideskoler, så lærer man kun om hvordan man skal ri. Så derfor nytter det ikke å væære på rideskole i flere år og aldri lære noe om stell, fôring, møkking, hestens historie, villhesten osv. Det er like viktig som treningen til hesten
Cowgirlchris Postet - 25/05/2005 : 12:15:35
Jeg synes helt klart at rideskolene i dag generelt er for dårlige til å lære bort hestestell og omgang med hest. Jeg har ei på 11 som kommer så og si HVER dag til meg. Hun spør pent om å få møkke og pusse hest, og synes det er helt topp å få lov til det. Hun har 2 år på rideskolen, men bare her hos meg har hun fått møkke... Slikt må da også læres? Og pussing; hun kommer stort sett alltid til oppsalet hest, og det er ikke daglig kost for henne å få rense høver og pusse. Alt sånt får hun selvfølgelig lov til her.

Håndtering; hun må lære å forstå hestens signaler, fordi hun ikke har lært å forstå hest på rideskolen. Nå har hun riktignok tilbragt mye tid med å se på mine hester, så noe har hun fått med seg. Siden hun er liten av vekst må hun bruke mye kroppsspråk for å gi signaler, og hun trenger faktisk trene på å tone det ned i stedet for å øke det... He-he...

Angående om hesten passer i rideskole; jeg hører ofte fra henne og andre som rir på skole at den og den hesten er sånn og sånn... "Hu er ganske sur, da, men det går greit når en kommer oppå" og "han er litt sånn som kaster av rytteren når han er lei, men..." Er det virkelig så dårlig stelt med hestematerialet at man bruker uegnede hester? Og hvorfor tas ikke hesters mistrivsel på alvor?

Dere som rir fast på rideskole; er det sånn hos dere, eller er det bare her i bygda?

Jeg hadde også gjerne sett at det ble undervist i fóring, helse og andre viktige ting. Etter noen år på rideskole er det mange som får seg hest. Ikke alle vet hvor ofte hesten skal skos eller ha hovstell, at den skal ha markkurer og vaksinasjon eller vet hva den trenger i matveien. Hele hestens fordøyelses-system er jo bygget for å ta imot grovfór gjennom hele døgnet. Fóringstid på rideskoler er ofte et helvetes leven der alle hestene vil ha mat først. Om de ikke hadde stått tomkjeftet storparten av døgnet så tipper jeg det ville vært en annen atmosfære i stallen også ved fóringstid.

Jeg mener også at Mattilsynet burde dra på årlige kontroller på hver eneste rideskole for å sjekke forholdene. Uanmeldte besøk er en grei måte å holde kontroll på, selv om det vanligvis gis beskjed i forkant. De bør se på utemuligheter, rutiner, bruk av underlag i bokser og på spilt, kvalitet på fór og generell helsetilstand på hestene.

Mvh Line.
Opal Postet - 25/05/2005 : 11:35:02
Dersom max antall elever på timene skulle være 5-6 stk ville nok riding priset seg ganske raskt ut av "fritidssyssel"-markedet for folk flest.

Når man kommer til et visst nivå i sin riding kan det absolutt være en fordel med færre på timene, og jeg vet at enkelte rideskoler har et slikt tilbud-men dette koster da noe mere pr time.

Sånn i begynnerstadiet tror jeg ikke det bør være noe negativt ved å være "mange" på timene så lenge sikkerheten ivaretas. Elevene har godt av å lære seg å forholde seg til at det er flere på banen og at man ikke bare kan stoppe midt på sporet hvis det skulle falle en inn men man må faktisk ta hensyn og følge kjørereglene.

Blir vel litt som med å kjøre bil i begynnelsen at det er "mengdetrening" som gjelder - man må få ridingen litt "inn i systemet" -

For mange av de yngre eleven hadde det vel blitt konstant sutring og grining dersom de skulle være 4-5 på timene og bli korrigert titt og ofte...Har sett mange eksempler på unger som overhodet ikke takler å få korreksjoner (enda de blir gitt på en pedagogisk og konstruktiv måte..)....
Horton & Renate Postet - 25/05/2005 : 10:11:33
Kopi av melding:
Enig med det som blir sagt her om at det kan være en fordel å ri flere hester.
Noe som overrasker meg litt at ikke er blitt nevnt er færre elever per time. Dette er selvsagt et økonomisk spørsmål, men ideelt sett ville det vært best med så få elever på timen som mulig.

Opprinnelig postet av Ragnhild E





Hvorfor det?
Olithyon Postet - 23/05/2005 : 22:22:34
Ok. Får holde meg til temaet da. Det som generelt kan forbedres på en rideskole sånn som jeg ser det er dette:
Først og fremst bedre teoriundervisning; både når det gjelder ridningen og hestestell. Rideskoleryttere får ofte et lite realistisk syn på hvordan det er å ha hest, om de enn er aldri så flinke i salen.

Når det gjelder hestene:

- max 2-3 timer pr. dag. Max 1-2 harde økter. Hestene bør også ha en hviledag i uken, mye utegang samt turridning som avveksling.
- "hviletid" i stallen etter foring. Hestene bør skjermes fra bråk og mas og "fjortisskravel" (hehe) i størst mulig grad.
- autoriserte instruktører. Voksne folk i stallen til enhver tid.
- Hestene må selvsagt få nødvendig tilsyn av veterinær/hovslager osv.
- Unge hester bør i størst grad skånes for bruk. Disse bør også ha skikkelig tilridning ved siden av skolen.

-. Sist men absolutt ikke minst: utstyr som PASSER.

Når det gjelder administrativt bør det være en synlig ledelse, og et inkluderende miljø. Dette kan gjøres ved å arrangere undervisning, stevner, sosiale sammenkomster osv jevnlig.

Det var mine meninger om hvordan rideskolene bør ha det.:) Lista kunne
sikkert blitt lenger, men kommer ikke på mer nå.
Eva V Postet - 23/05/2005 : 21:08:04
Tja, dette er jo erfaringer fra flere rideskoler, det er derfor jeg tar det opp. Spørsmålet er jo hva som kan forbedres på rideskoler generelt, hvis det på deres ridesentere allerede fungerer bra, er jo det fint.

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,11 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2008 © Hundemarked.no - Norges største Hundeside!
Her kan du kontakte vår Kundeservice: Kontakt oss
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.