hundemarked.no - Norges Største Hundemarked! [ Hund / Hundeutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Webshop / Hundebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]

 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hundemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Islandshest/gangartsridning
 Tølten blir til pass!?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
Rosita! Postet - 30/05/2006 : 23:52:38
Må bare høre her om noen har noen gode råd å gi,særlig siden jeg ikke er så dreven med 5-gjengere.

For ponnisen var idag bare helt ekstremt...teit...

Tølten er jo borte,jeg som begynnte å få det så bra til...
Sakte tølten er så passaktig som den bare kan bli,og når jeg prøver på hurtig så blir det ganske så mye PASS.

På stevne i helga fikk jeg faktisk 0 av en dommer i sakte tølten så det sier vel litt om hvordan det går her;)

Er heller ingen her som kan hjelpe meg så jeg blir snart gal...
Derfor måtte jeg bare spørre her.
9   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Rosita! Postet - 01/06/2006 : 11:28:32
Ja,det er nok bare meg det står på med den ridninga for jeg trenger virkelig hjelp,for når hun gikk på sitt beste fikk vi jevnlig hjelp og det er en stund siden nå og nå blir det ikke noe kurs igjen før til høsten...Men nå rett over helgen er det sommerferie for henne så tror også hun vil ha godt av det siden hun er såpass ung...
embla1 Postet - 01/06/2006 : 08:58:21
Rosita: Hvis tølten i hesten din har vært god, men nå nærmest har forsvunnet, må du stille deg endel spørsmål. (Kanskje du har gjort det allerede)

Er hesten helt sunn og frisk? Tenner, bein, rygg?

Passer utstyret du rir med? Bitt, sal?

Hvordan er den skodd? Har den plutselig blitt skodd veldig annerledes enn tidligere?

Hvis alt dette er i orden, så er det din ridning som forværrer tølten.

Da må du spørre deg:

Rir du for mye? Rir du for lite? For fort? For hardt? Rir du for ensidig?

Hvis du heller ikke her kan finne noe du tror er årsaken, ligger nok problemet i teknikken din i ridninga.

Husk at det ikke hjelper å ri øvelser for øvelsens del, men at hesten virkelig må svare riktig. Det kan være kjempevanskelig å rette på alene, og det er en stor fordel hvis du kan få noen til å se på når du rir hesten din, og gi deg noen råd.

Uansett, ha tolmodighet! Hesten begynte vel ikke å gå grisepass over natta? Du må regne med at det kan ta litt tid før du har den tilbake på plass.

Maane: Kjempehyggelig om du ble litt inspirert til å jobbe videre!

Hester som helst vil trave og som må lære og tølte, har gjerne en periode hvor tølten blit passaktig. Vær glad for at din har det, for de traverene en aldri får "ridd helt over mot passtakten", har en tendens til å forbli travaktige leeeenge.

Du har kanskje hørt at du skal sitt litt tungt og drivende for å få en travaktig hest til å begynne å tølte. Ikke gjør det. En unghest har ikke ryggmuskulaturen den trenger til å bære et drivende sete.... Kun voksne, velbalanserte hester kan ris med dypere , mer drivende sete.

Og når hesten har blitt passaktig, så må du i alle fall ikke sitte "drivende" med sete. Sitt lett, nesten 3 punkts sits. Ikke følg hestens ryggbevegelser. Da driver du den bare mer inn i passtakt.

Jobb med formen i tølt hvis den går overreist. De gjør lett det etter en gangsetningsperiode. Spenninger i nakken forplanter seg gjennom hele overlinja og gjør at hesten ikke "fjærer" i ryggen. Det er altå en fordel å ri hesten så rund og dyp som du kan klare i tølt, *hvis* den da ikke er mye på framparten og har en kort og tung hals. Uansett halsbygning må du få den ledig i nakken.

Lykke til igjen!


-embla-
maane Postet - 31/05/2006 : 23:48:04
Tusen takk!

Kjempefint svar og veldig greit å forstå. Kjente igjen min egen hest i mange av punktene. Hun har gått relativt rent i tølt en periode, men har blitt mer stiv og passaktig i det siste, i tillegg til at hun ruller. Men hun går som regel rent når hun har nok fremdrift, så da har jeg kanskje ikke så mye å bekymre meg over likevel?

Jobber en del med løsgjørende, og skal øve masse på å få henne lydig for små signaler. Da jeg begynte å ri henne for to og et halvt år siden skjønte hun jo ikke hva sjenkel var, så det går fremover. Hun er jo skjev fortsatt også, men det har blitt bedre. Hun har lett for å falle innover på høyre hånd og vanskelig å flytte ut på volte, mens på venstre hånd går hun regel greit selv om hun kan skyte ut skulderen noe. Tror nok mye ligger på hvor nøyaktig jeg er som rytter.

Tror jeg fikk noen aha-opplevelser med dette å ramme inn hesten. Gleder meg til å ri, nå.
embla1 Postet - 31/05/2006 : 23:15:51
Rulling i tølten, ja.... Som jeg sa tidligere, behøver det ikke alltid være grusomt negativt, men hvis hesten "henger seg" helt opp og går mye og hopper på samme skulder, er det et problem.

En skjev hest er en hest som ikke går rett. Og han går ikke rett fordi han ikke jobber likt med bakbeina.

En skjev hest er en hest som er ugjevnt "sterk" i sidene. Det er forresten alle hester mer eller mindre av natur, akkurat som oss. Det er det samme som å være høyre eller venstrehendt.

Men hvis hesten skal utføre arbeid for oss som krever at hesten bruker mer bærekraft enn skyvekraft, må vi trene den slik at den blir mest mulig like sterk i begge sidene, ellers vil den ikke kunne klare å bære likt.

Tenk deg en hest som er "stiv" i høyre side. Du merker denne stivheten best hvis du prøver å ri en volte til høyre. Hesten "vil ikke bøye seg". Den samme hesten går fint på venstre hånd. Hester som er "stive" på høyre side, er allerede formet til å gå på en volte til venstre. De er lengre i høyre side enn venstre. Hesten holder halsen litt mot venstre, skyver høyre skulder ut, og høyre hofte tilbake. Kan du da se at det blir en strekk gjennom hele hestens høyre side?
Motsatt, på venstre side er hesten kort. Halsen som sagt litt til venstre, skulderen inn og venstre hofte fram.
Hvor store ugjevnheter varierer naturligvis stort fra hest til hest. Noen er så skakke at de går som krabber, mens andre kanskje kjennes litt mer uvillige til å få fram den ene hofta/bakbeinet.

Vår jobb som ryttere blir da å rette ut så godt som mulig. Løsgjørende arbeid atter en gang. Masse. Få hesten til å strekke ut den korte siden, og bøye seg og korte opp den lange. Den må få skuldrene på plass, og du må kunne kontrollere hofter/bakbein. Innviklet? Nei, egentlig ikke. Det er det samme gamle. Løsgjøring og samling.

Løsgjøring: Få hesten *dønn* lydig for dine innvirkninger. Den skal vike unna for det minste press. Husk at man får lette og morsomme hester å ri hvis man selv også klarer å stoppe og innvirke i det øyeblikk hesten ha reagert riktig. Eller mye mer riktig:I det øyeblikk en kan merke at hesten tenker å reagere riktig.

Selv foretrekker jeg å kontrollere hestens skuldre mest med trykk fra tøylen mot halsen, og med sjenkel godt framme som forsterkende hjelp for tøylen. Hestens bakbein vil jeg kunne kontrollere med sjenkel i normalleie, noe tilbake som forsterkning.

Et eksempel: Du rir rett fram. Men venstre tøyle noe anholdene og noe opp mot hestens hals ber du hesten om å bøye halsen til venstre. Venstre sjenkel ligger inntil hesten godt framme og er med å fortelle hesten at den skal fortsatt gå rett fram, bare bøye halsen i en litt annen retning. Utvendig tøyle skal det være en lett forbindelse på, men gi hesten nok plass her til å strekke halsen. Ikke ledende tøyletak, da mister du hensikten med at hesten skal vike lett unna innvendige hjelpere.
Tenk deg nå at du har ridd denne hesten slik rett fram noen meter, og så bestemmer du deg for å virkelig svinge til venstre. Ikke trekk i venstre tøyle, da ødelegger du den lettheten du er i ferd med å finne! Sitt med dyp innvendig (venstre) seteben, og vend hesten til venstre ved å ramme den inn med høyre tøyle mot halsen og høyre sjenkel litt tilbake og inntil.

Henger du med? Dette blir veldig teoretisk.... Men hvis du har kontroll over hestens skuldre med tøyle mot hals og hestens bakbein med sjenklene, så ser du kanskje at veien er svært kort til å lære hesten all verdens sideførende øvelser- versader, traverser, bakpartsvending, whatever. Og da ser du kanskje også hvor mange midler du har fått til å arbeide hesten stadig mer rettstilt.

Tilbake til den travaktige hesten som har lært å tølte, men som går og ruller. Den gjør det altså fordi den bærer mest med det bakbeinet den klarer det best, og skyver mest med det andre. Vær veldig nøye med at hesten virkelig går fram. I allefall de hestene som har fått tølten "i kroppen" og ikke lenger leter mot trav, men som av bedagelige grunner går og sparer seg på denne rullemåten. Slike hester måris kraftig fram, innenfor de tempi de behersker.
Noen travaktige hester har en periode hvor de går veldig stivt og passaktig tølt. Hvis slike hester ruller litt, er jeg ikke så bekymret. Ri hesten godt fram, sitt litt ekstra til den siden hesten ikke ruller, og fang den litt opp på den tøylen den ruller mot. Eks: Ruller på høyre skulder- sitt litt mer på venstre seteben, møt hesten litt på høyre tøyle.
De fleste hester i en gangsettingsperiode er veldig ubalanserte og ruller fra den ene skulderen til den andre, er vekselsvis travaktige og passaktige osv. Prøv hele tiden å ri hesten jevnt fram, ha en myk og følsom sits, og hjelp den inn i balanse med sitsen din. I tillegg til vektforskyvninger sitter du lett når hesten er spent i ryggen og litt mer drivende når hesten bruker ryggen mer riktig.

Lykke til


-embla-
Rosita! Postet - 31/05/2006 : 22:49:15
Takk takk...
Er mye av det dere skriver jeg driver å jobber med.
Men gode svar og god forklaring på tinga;)
Tølten var så god i en periode og nå er den lissom helt plutselig borte vekk....
Men får bare bare øve mer på dette her og se om det kommer seg igjen etterhvert...
maane Postet - 31/05/2006 : 21:36:51
Veldig fin forklaring, Embla. Der fikk jeg litt å tenke på. :)

Noen tips for oss med slike skjeve hester? Kjente meg godt igjen der, ja. Hesten har vært veldig travsterk og har bare tøltet noen måneder, men har nå begynt å rulle i tølten. Skjevheten var verre før, men det er et stykke igjen ...
Silje-og-Tindra Postet - 31/05/2006 : 21:08:42
Denne tråden er lagt til i bokmerker, og måtte store stygge ulven aldri fjerne den. ;-)
embla1 Postet - 31/05/2006 : 18:53:34
Hei, vil bare si meg enig med maane sitt svar. Mange gode tips der.

En hest går grisepass går med stive bakbensbevegelser og spenner seg ryggen, spesielt bakre del/lenda. Man må ved hjelp av god ridning få hesten til å aktivisere bakbeina igjen og bruke ryggen bedre.
Ved å ri øvelser der hesten er bøyd, får du "tak i" innvendige bakbein. Når hesten er virkelig ærlig ettergivende gjennom hele kroppen, vil den vinkle mer gjennom bakbeinas alle ledd, og da spesielt invendige bakbein for å kunne forbli i bøyning.

Husk at uansett hvilke øvelser du rir, så må du ri nøyaktig. Det hjelper lite å bare skritte hesten noen runder på sirkel på hver hånd, hesten må hele tiden kunne ris fra innvendige sjenkel til utvendige tøyle, den må bøye seg om din innvendige sjenkel uten å skyte bakparten ut, ettergiven gjennom sidene. Som kontroll på lydighet og ettergivenhet i bøyingsarbeidet ditt, kan du prøve å ri hesten rettstilt på bøyde spor og bøyd på rette spor innimellom.

Overganger. Ri dem i et tempo og med et "trykk" framover ikke større enn at du klarer å fange opp energien i hesten uten at den blir spent. Hvis hesten er veldig på framparten og derfor går grisepass, lær den tempovekslinger i skritt. Ri kort-kort skritt hvor hesten skal by fram, men du kan regulere tempoet med en levende tøyle, slik at hesten forblir lett i hånda. Poenget er at hesten med aktive steg skal trå noe bedre inn under seg og derfor komme i en bærig form allerede i skritt. Vær forsiktig med denne øvelsen hvis hesten er spent/stressa eller du har problemer med å få ridd den nok fram. Husk at når hesten begynner å jobbe med mere bæring, er det tyngre for den enn når den bare skyver seg fram. Derfor er det ofte tyngre å ri fram en hest i sakte tempo. Dette har lite med "vilje" å gjøre.
Vær spesielt nøye med å la hesten følg tøylen ned/fram innimellom i arbeidet med å samle den noe mer i skritt. Du skal kunne ri den med lange steg, lang og rund over ryggen, og med korte steg med kortere overlinje, uten at hesten spenner nakken og skyter underhalsen fram.

Galopp kan virke veldig løsgjørende. I tillegg til galoppfatninger, ville jeg også innimellom kjørt litt tempo. Tempoet du skal ri er avhengig av hestens galoppkvalitet. Du må opp i et tempo der du får en følelse av at hesten går noe oppoverbakke. Ikke ri lange strekk, begynn i rolig galopp og øk tempoet så mye som nødvendig. Det er snakk om 100-200 meter. Hvis hesten er lat, så rir du naturligvis skarpt, er den spent rir du lengre og roligere. Får du aldri "oppoverbakkefølelsen" i galopp, så la hesten rett og slett galoppere i en oppoverbakke en periode. Galoppkvaliteten vil bli bedre ettersom heten blir mer bærig i andre gangarter. Ri begge galopper, fatt galopp og ikke la hesten velge.

Endel hester som begynner og løsne og myke seg opp ut av grisepassen, vil en periode gå og rulle en del mot galopp. Ikke overkorriger dette, det er ofte et tegn på at hesten slipper endel spenninger og blir løsere i kroppen. Kun hvis den konstant ruller på samme skulder er dette et større problem. Da er i tillegg hesten ofte veldig ugjevnt sterk i sidene, går skjevt og har veldig ulikt fraspark i bakbeina.

Vurder din hests temperement, energi, bygning, treningsstatus mm for å finne ut hvilke øvelser som best mulig vil hjelpe deg.

Lykke til!


-embla-
maane Postet - 31/05/2006 : 00:28:48
Den grisepassen kan være fryktelig frustrerende, ja ...

Steg nummer en bør vel være å få hesten skikkelig løsgjort. Øvelser som versader, sjenkelvikninger, bakdelsvendinger, slangelinjer kan hjelpe - såfremt de gjøres riktig. Øvelser kan gjerne gjøres i tølt også. Pass på at hesten ikke stiver seg av. Få den innimellom og på slutten av en økt til å strekke halsen ned og frem.

Ri mye overganger skritt-holdt, skritt-tølt, tølt-trav. Ikke ri så mye tempo, men ri godt frem og fang det opp i tøylen så hesten aktiverer bakparten. Ri frem til en myk hånd.

Ri gjerne en del galoppfatninger, men ta hesten ned etter fatningen så den ikke blir lang og på fremparten.

Det er ikke alle femgjengere som har forutsetninger for å gå hurtig tølt uten at det blir pass. Ikke ri fortere enn at du kjenner takten er ren og at bærigheten er på plass.

Og det er viktig at du er avslappet selv. En spent rytter fører til en spent hest, ofte. Pust godt, og ikke still for høye krav sånn med en gang. ;)

Tja, det er hva jeg kommer på i farten. 5-gjengere er ikke enkle, men veldig morsomme når man finner knappene.

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,17 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2008 © Hundemarked.no - Norges største Hundeside!
Her kan du kontakte vår Kundeservice: Kontakt oss
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.