hundemarked.no - Norges Største Hundemarked! [ Hund / Hundeutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Webshop / Hundebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]

 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund!
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hundemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Generelle forum
 Utegang/beite
 utegang ell stall hest??

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smileys
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

  Kryss av her for å inkludere signatur fra din profil.
    

E M N E      H I S T O R I K K
*molla* Postet - 17/05/2008 : 16:58:05
hva syns dere?? hva er best?

jeg syns utegang er best;) hestene trives veldig godt ute.. mine har seff leskur med lys og den er ganske stor. det er også mulighet for og lokke i gjen døra;) hehe
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
Tinkalis Postet - 11/06/2008 : 01:22:41
Kopi av melding:
Hesten har mer energi om den har stått på stall om natten, og jeg slipper stive muskler pga kulde.
Opprinnelig postet av TORHILD



Nja... Mer energi hvis den har stått inne om natten- kan nok stemme, dog på bekostning av hestens behov for bevegelse.

Men; Etter at jeg lot mine gå ute året rundt har jeg ikke lenger samme behovet for å varme opp hesten "i det vide og brede" bare for å kunne trave noen hundre meter... (jamført med bl.a skolehester som skal skrittes opp og ned i løpet av 45 minutter og så neste runde med oppvarming når neste kurs starter etter ei liiita pause,og står på boks det meste av døgnet). God oppvarming før grundig trening - helt greit, det forstår jeg, men for noen turer med skritt og trav klarer hestene seg uten denne "oppvarmingen" når de allerede har fått strukket på kroppen helt siden forrige ridetur. Det er min mening.
HesteHeidi92 Postet - 10/06/2008 : 20:06:51
Løsdrift <3
Hirsaluohkka Postet - 10/06/2008 : 19:01:26
Kopi av melding:
Jeg har to arabere som går ute døgnet rundt fra mai til oktober,
når de kommer hjem fra sommerbeite(september), har de en stor luftegård med open dør inn i den tomme fjøsen vår, der de kan gå inn i surt vær. Men der inne står de store deler av dagen. Dersom de ser meg ute om kvelden, trygler de om å få komme inn. og jeg kan bare opne porten så løper de inn selv. Så jeg vil påstå at mine hester trivest absolutt best inne i vinterhalvåret. Så når det nærmer seg november/desember, slipper jeg de ut kl. 07.00 og slipper de inn kl. 19.00, for da ønsker de inn selv.

Opprinnelig postet av proscenia



Kanskje de vil inn bare fordi de forbinder stallen med mat? (hvis du gir dem høy når de kommer inn).
proscenia Postet - 10/06/2008 : 14:57:15
Jeg har to arabere som går ute døgnet rundt fra mai til oktober,
når de kommer hjem fra sommerbeite(september), har de en stor luftegård med open dør inn i den tomme fjøsen vår, der de kan gå inn i surt vær. Men der inne står de store deler av dagen. Dersom de ser meg ute om kvelden, trygler de om å få komme inn. og jeg kan bare opne porten så løper de inn selv. Så jeg vil påstå at mine hester trivest absolutt best inne i vinterhalvåret. Så når det nærmer seg november/desember, slipper jeg de ut kl. 07.00 og slipper de inn kl. 19.00, for da ønsker de inn selv.
_Amanda_ Postet - 09/06/2008 : 01:05:27
Baroja har seff rett:) men det er jo koseligere å ha en varm god stall å putte hestene inn i med flisdekken på ryggen når stormen uler ute?? litt luksus hehe. om, sommeren bør ALLLLLLLLLLEEEEEE hester få gå ute ihvertfall og alle bør få lufte seg ute minst en gang om dagen om vintren:)
T. Boysen Postet - 28/05/2008 : 02:02:58
Hei, "baroja". Greit å se at noen omtrent "tar ordene ut av min munn" - og at vi er flere som reflekterer litt omkring historie og utvikling av hesten - og hestehold. (Sjekk VIP'en din.)
Foreløbig har jeg ikke noen motargumenter til det du har sagt - men det har kanskje andre....
baroja. Postet - 27/05/2008 : 22:35:53
Hesten har behov for å bevege seg fritt 24 timer i døgnet, men det er ikke bare hvor stor plass man skal ha på utegangen man må ta hensyn til, men en hest beveger seg ikke, om den ikke har behov for det.
Hvis man legger fôr plassen og vanntilgangen på hver sin side av utegangen, så er hesten nødt til å bevege seg for å få tak i enten vann eller fôr.
Men i det fleste tilfeller vill ikke den normale forflytningen på 15-25km pr dag bli tilfredstilt, det vill kreve en god del ridning i tillegg.
Det ideelle vi kan få til i dag er å lage langstrakte innhegninger med variert terreng, beitetilgang, selskap med andre hester og i tilegg ridning eller kjøring, det vill gi hesten en tilnærmet naturlig mengde bevegelse.
Det er også viktig at hesten har et mykt sted på utegangen hvor den kan rulle seg etter trening, det er deres måte å tøye ut på.

Dersom man ønsker å optimalisere hestens helse er det viktig å gi den en naturlig kroppsholdning ved fôring. Det er mer kritisk ved fôring av grovfôr, fordi det opptar så mange timer, men det gjelder også ved fôring av kraftfôr. Hvis man fôrer på bakken eller høyhekk på bakkenivå, vill ikke påføre hesten noen anstrengelser, og luftveisskaden fra støvet er minimalisert. Hvis man fôrer fra bordhøyde, vill hesten få en påtvunget bøy i luftveien, det vil tillate at skarpe støvpartikler fra kraftfôret, å avleires i slimhinnen og skaper grobunn for infeksjon og sykdom i luftveiene. Det er en risiko selv om hesten står på utegang, derfor det er anbefalt å fôre til og med kraftfôret på bakkenivå.
Hesten bærer naturlig hodet nær eller under horisontalplanet, hesten må stramme ryggmusklene når hodet bæres høyt, dette skjer bare i korte perioder, (når den er engstelig, leker seg, eller viser seg.)
Hvis en hest ris med hodet høyt hevet er i en kroppsholdning som er stressende for ryggen, og som gir feil vektoverføring til høvene, resultatet blir feilbelastning av ryggen, kodene og høvenes hæl område.
Selv under normal ridning skal rytteren holde seg over hestens balansepunkt, slik at rytterens tilstedeværelse og vekt forstyrrer hestens bevegelser i så liten grad som mulig.
Hvorvidt vekten av rytteren er skadelig eller ikke avhenger mye av hvor langt hesten kan strekke nakken fremover og nedover.

Dekken, bandasjer, leggbeskyttere, og lignende er mer hemmende enn fordelaktig for hestens helse og bør derfor ikke brukes. Hester som står med dekken, har ofte en tendens til å stå å ”henge”. Siden dekkenet kan føles ubehagelig og i veien når de skal bevege seg, og da kan det godt være at hesten står å fryser selv om han har på lag med lag med dekken, fordi hesten ikke klarer å produsere nok varme selv, dessuten når det gjelder dekken er ikke mage og hals innpakket, som er ømfintlige deler på hestekroppen. Hestekroppen klarer ikke å produsere full vinterpels på mage og hals når hesten har dekken på resten av kroppen, noe som jeg mener er utsatte steder.
Konklusjon.
Noen hestetyper som regel de mer rolige eller mer flegmatiske typene, og spesielt de som får flere,(mer enn to timers arbeid eller trening dagelig), synes å være tilfredse, fysisk sunne og fornøyd med tilværelsen. Men de fleste hester i den vestlige verden er private hobbydyr som blir brukt til sport eller fritid, disse hestene får som oftest for lite mosjon, for liten plass, alt for lite sosial kontakt og mental tidsfordriv og upassende fôring.
Forskning tyder på at mer enn tre fjerde deler av hestene under tradisjonelt vestlig hestehold, der de blir oppstallet alene med for lite fiberholdig fôr og mosjon viser atferdsproblemer av et eller annet slag, det er ikke bare vanelige stalluvaner men også andre unormale atferdsmønstre, slik som kasting på hodet, munnproblemer, aggresjon, lening mot stallveggen, krybbebiting, sparking i boks dører og vegger, skraping, surmuling, nedstemthet eller depresjon.
Noen hester får et uhåndterlig temperament, gretne, er nervøse eller viser generelt vanskelig atferd.
Mange får fysisk dårlig helse, (særlig luftveis problemer) og skader oppstår pågrunn av dårlig oppstalling og mangelfull mosjon.
Det er altså tydelig at hesten ikke tilpasser seg våre former for hestehold så godt som vi liker å tro.
baroja. Postet - 27/05/2008 : 22:26:19
De fleste av de vaneligste helseproblemene og haltheter som rammer oppstallede hester, er et direkte resultat av at mennesket har blandet seg inn i hestens naturlige livsstil.
Mye sykdom og skade kan forhindres eller helbredes ved å fjerne den underliggende årsaken til problemet og ved å gå tilbake til et hestehold med naturlig frihet og utfoldelse.

Omgivelses temperatur for hester som lever vilt og hester som står på naturlig oppstalling, er temperaturen hele tiden vanligvis, gradvis skiftene. Villhestene de siste tusen årene har blitt spredd over hele kloden, delvis ved egen hjelp og delvis som følge av menneskelig aktivitet. Uansett hvor de har oppholdt seg har lufttemperaturen endret seg gjennom døgnet, i tillegg til gjennom årstiden. Uansett hvor hesten lever, enten det er i tropene eller i et subarktisk klima, vil den ikke oppsøke beskyttelse og ly mot elementene i særlig stor grad. Den dekker seg heller ikke til med dekken eller klær. Men hesten er tvert imot utsatt for vær, vind, sol, stormer og temperaturendringer i hele livet. På tross av dette klarer hesten å vedlikeholde sin kroppstemperatur stabilt på 38c.

Omgivelsestemperaturen ved vanelig oppstalling:
Vanelig oppstalling og den vanelige praksisen med bruk av dekken og klipping, forsaker en total rasering av hestens naturlige vareregulerende mekanismer på mange måter, noe som bevises ved at det i det hele tatt finnes ”forkjølelse” hos domestiserte og konvensjonelt oppstallede hester.
Tre av fire reguleringsmekanismer drives av muskulær aktivitet. Hovedbetingelsen for at disse tre (hår, arterier og svettekjertler) skal virke optimalt er trening, som med alle andre muskler.

Det ideelle er at hesten har tilgang på mat 24 timer i døgnet, det vill si bark, kvist, beite, høy og rundball. Hvis hesten får tilgang på dette vill ikke bare tykktarmen fungere som den skal men tennene vill heller ikke kreve rasping så ofte.
Beite tilgangen er noe av det viktigste for en hest, det er det som er dens naturlige habitat. Beite gir hesten også grunnlag for den næringsvariasjonen den trenger.
Generelt sett vill hestene vite hva som er bra fordi å spise, de vill følge det instinktet så lenge det finnes valgmuligheter.
Plantene hesten spiser kan være en indikasjon på helsetilstanden, for eksempel hvis hesten spiser tistel kan det være et tegn på at leverfunksjonen er forstyrret., ofte er det igjen et resultat av skoing eller feil hov trimming.
TORHILD Postet - 20/05/2008 : 00:50:10
Utegang eller stall, begge deler har positive og negative sider.
Unghesten min går på utegang året rundt. Supert for unge dyr med mye bevegelse og lek med jevnaldrende.
Voksne hester i trening har jeg derimot alltid på stall om natten. Liker ikke å måtte plukke inn en møkkete og våt hest når jeg skal ri. Hesten har mer energi om den har stått på stall om natten, og jeg slipper stive muskler pga kulde.
TORHILD Postet - 20/05/2008 : 00:36:27
Kopi av melding:
Ehh - hadde denne dama greie på hest, eller??
Siden jeg ble kjent med heste-miljøet i 1970, var det alltid en selvfølge at hestene skulle gå ute på sommerbeite i minst 4 - 6 uker.
Og siden jeg selv fikk egne hester fra 1983, har alle mine hester alltid gått på sommerbeite, ja mest mulig ute året rundt.

Opprinnelig postet av T. Boysen



Trådstarter mener nok om vinteren
*molla* Postet - 18/05/2008 : 15:20:22
denne dama trudde nok at hu kunne mye.. hesten hennes hadde fått mye pels og det ville ikke hu ha så hu satte på tre dekken for at han skulle slippe pelsen.. det er galskap om du spørr meg... alle hestene mine går ute året rundt uten dekken, men jeg har dekken hvie det trengs..
Mari^_^ Postet - 18/05/2008 : 07:50:51
Vil aldri ha hest på stall igjen, om jeg får velge.
T. Boysen Postet - 18/05/2008 : 02:57:53
Ehh - hadde denne dama greie på hest, eller??
Siden jeg ble kjent med heste-miljøet i 1970, var det alltid en selvfølge at hestene skulle gå ute på sommerbeite i minst 4 - 6 uker.
Og siden jeg selv fikk egne hester fra 1983, har alle mine hester alltid gått på sommerbeite, ja mest mulig ute året rundt.
*molla* Postet - 17/05/2008 : 19:37:10
så bra;) fikk høre av ei dame en gang at det var dyremisshandling og ha hesten ute dag og natt..
Prinsesse-Vil-Ikke Postet - 17/05/2008 : 18:58:03
Kommer jo veldig an på hesten, om det fungerer på utegang...
Jeg har hestene på utegang, og det fungerer flott på min varmblods og fjordhoppe :)

 Image Forum 2001 This page was generated in 0,86 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2008 © Hundemarked.no - Norges største Hundeside!
Her kan du kontakte vår Kundeservice: Kontakt oss
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.