hundemarked.no - Norges Største Hundemarked! [ Hund / Hundeutstyr / Rubrikk annonser / Kjøp / Salg / Stall / Debatt / Kurs / Nyheter / Webshop / Hundebutikk / AUksjon / Nettbutikk ]

 

Hestemarked.no
Hundemarked.no
Kjøp og Salg
VIP-hjemmesider
MIX-debatt
MIX - for Hest og Hund! - Sommereksem
    MIX - for Hest og Hund!
MIX - for Hest og Hund!
Hundemarked.no | Hovedside MIX | Forum-regler | Brukerprofil | Aktive emner | Medlemmer | Søk | Hjelp
Brukernavn:
Passord:
  Velg språk
Lagre passord
 Alle fora
 Hest - Ridegrener
 Islandshest/gangartsridning
 Sommereksem
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

islandshest_jentå:)

» VIP

Innlegg: 8

Skrevet - 02/06/2006 :  09:55:50  Vis profil  Svar med kopi av melding
Hei!
Vet noen om noen effektive måter å forebygge sommereksem?
Har lyst at hesten skal stå uteom natten, men har likevel ikke lyst at hun skal få eksem.
Er det kommet vaksine mot det?

Ingrid dk

» VIP

Innlegg: 10

Skrevet - 02/06/2006 :  22:30:53  Vis profil  Svar med kopi av melding
ikke alle islandshetser får sommereksem, er hun norsk født? vist tegn til sommereksen? de sier at omega tre olje for hest er bra, og noen gir hestene kortison(tror d er d) for at dem ikke skla klø så ille... Gå til toppen av siden

ulldotten

» VIP

Norway
Innlegg: 232

Skrevet - 02/06/2006 :  22:50:26  Vis profil  Svar med kopi av melding
unngå å gi hesten får mye protein, og søte stoffer som knotten liker, fòr hesten med gull/ musli, hvitløk, eddik, olje og sure stoffer. Også for at hesten skal få i seg vitamier. Du kan jo sette på et eksemdekken, og spraye på masse flue spray hver dag!!! Unngå for mye gress og heller ikke silo, men helst høy!
www.ylli.piczo.com |
ulle kan tulle :P
Gå til toppen av siden

KarenG

» VIP

Norway
Innlegg: 870

Skrevet - 11/06/2006 :  00:25:42  Vis profil  Besøk %s1%s hjemmesideKarenG  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseKarenG  Svar med kopi av melding
en dose kortison på våren hjelper utover hele sommeren!!!

hesten plages ikke i det hele tatt!!!



Gjør livet til en fest,
ri ISLANDSHEST

---->Karen<----

Never give up on the things that make you smile!
Redigert av - KarenG den 11/06/2006 11:49:10 Gå til toppen av siden

-Tordenskjold-

Innlegg: 8

Skrevet - 11/06/2006 :  13:26:49  Vis profil  Send %s1% en ICQ melding-Tordenskjold-  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresse-Tordenskjold-  Svar med kopi av melding
Pluss at ved bruk av kortison har hestene større sjangs for å utvikle forfangenhet....
Keep it Secret. Keep it Safe. Gå til toppen av siden

Rosita!

» VIP

Norway
Innlegg: 778

Skrevet - 11/06/2006 :  15:01:47  Vis profil  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseRosita!  Svar med kopi av melding
Økozon er veldig bra....Men det er dyrt og egentlig ikke lovlig i Norge da;)

Og Kortison bør kun brukes hvis det abselutt ikke er noe anna som virker;)

Gå til toppen av siden

hilsnin

» VIP

Innlegg: 25

Skrevet - 16/06/2006 :  23:41:53  Vis profil  Svar med kopi av melding
Hei blir litt langt dette, men legger inn en oppgave jeg har skrevet om somereksem. står litt generell info om årsaker, symptomer og behandling og forebyggende metoder.

SOMMEREKSEM

Sommereksem er en allergisk reaksjon og en svekkelse av immunforsvaret, en hudlidelse som oppstår i hestens man, rygg og halerot. Man kan også se det i buklinjen og lysken på panne, mule og ører. Årsaken til eksemen er blodsugende mygg og knott. Knott og eksemsessong starter på tidlig vår og varer til sen høst, april - november. Knotten er mest aggressiv under formeringssesong mai - sept, og i områder hvor det er fuktig f. eks engarealer, tett skog og ved vann og tjern, når det er vindstille og varmt i været og ved skumring. Knotten er et lite innsekt med stor betydning, den er mellom en og tre millimeter stor og kan være vanskelig og se på bare få meters avstand. Knott er den norske betegnelsen på insekter i slekten Culicoides, det finnes ca 40 forskjellige arter.

#65532;

Knotten er blodsuger og den lever av blod fra alle slags pattedyr, munndelene er korte og kraftige og gjør bittene smertefulle.

Når hesten blir bitt av knott overføres det spytt og det er knottens spytt noen hester reagerer på og får en allergisk reaksjon som resulterer i en intens kløe. Hesten ragerer med og klø og gni seg på stolper, trær og busker. I begynnelsen kan man se væskefyllte blemmer som senere verker gult. Når dette tørker ut blir det sår og rurdannelse. På grunn av den intense kløen slites pels, man og hale av og huden blir tykk og læraktig. Sommereksem er ikke smittsomt fordi det er en allergisk reaksjon hos den enkelte hest.

#65532; Islandshest med sommereksem.

Importerte hester i fra andre land hvor knott ikke eksisterer f. eks Island får oftere en kraftigere reaksjon enn andre hester. Islandshester og noen andre importerte ponniraser kan derfor bli voldsomt angrepet. Sommereksem er mest vanlig blant islandshest, shetlandsponni og russ, men også andre raser kan få det. Importerte islandshester risikerer og utvikle sommereksem 10 ganger mer enn norskfødte. I visse vindstille fuktige skogsområder blir 75% av de importerte hestene angrepet av knottallergi. Når importerte hester utsettes for store mengder knott kan immunforsvaret overreagere og allergien utvikles. Denne knottallergien kan bortimot forsvinne ved neste generasjon, Norskfødte føll får tilført antistoffer inn med morsmelken og de vil utvikle et normalt immunforsvar.



Allergiutviklingen skjer under en lengre periode med utsettelse av knott, det sies at sommereksem oppstår den tredje sommeren en importert hest er i sitt nye land. Har hesten først utviklet allergien, vil symptomene vende tilbake år etter år med økende styrke, hvis man ikke setter i gang med behandling og forebyggende tiltak. Andre hudlidelser som midd, lus, soppinfeksjoner, ringorm og andre hudbetennelser kan forveksles med sommereksem, kontakt derfor dyrlege for og få stilt riktig diagnose hvis du har misstanke om sommereksem eller annen hudlidelse. Det er viktig at hesten får riktig behandling. Erfarne dyrleger og hestefolk kan kjenne igjen sommereksem på symptomene, men den sikreste metoden for og få stilt diagnosen på er gjennom blod og vevsprøver.








Sommereksem er veldig plagsomt for hesten og vi bør derfor hjelpe den så godt vi kan, det finnes mange behandling og hjelpemidler samt forebyggende metoder. Jeg personlig synes fjellbeite for hesten er den beste løsningen, men også eksemdekken er en god løsning om en ikke har mulighet til og slippe hesten på fjellbeite. Det går også og finne andre beiteområder f. eks øylandskap, hvor det blåser mye. Knott er sjelden og finne høyt oppe på fjellet og på vindfulle øyer. Man kan også la hesten stå inne på stallen fra før solnedgang til soloppgang for og unngå skumringen.

#65532;
Islandshest med eksemdekken.

Andre metoder er kortisonbehandling, hvor hesten vaksineres med kortison tidlig vår, midtsommers og til høsten. En litt uheldig bivirkning av kortison er at hestens immunforsvar nedsettes og det er lettere for hesten og få andre sykdommer.

Man må også unngå og stresse hesten, immunforsvaret til en eksemhest er veldig stresset og ytterligere stress kan forverre sykdommen betydelig. Nyimporterte hester er utsatt for et meget høyt stressnivå og man bør ta hensyn til dette de første månedene ved og gi hesten helt fri. Hesten må få tid til og omstille seg og la immunforsvar bli styrket og tarmsystemets bakterieflora må få venne seg til det nye miljøet.








Det finnes også en rekke insektmidler man kan bruke, men de fleste har en heller dårlig virkning, de mest effektive heter Switch Pour On og Horsol. Switch kan man få kjøpt gjennom dyrlege. Dette kan fungere for noen. Men flertallet fungerer det ikke på. Vær nøye med og følge opp påføring av insektmidler, for best mulig virkning.

#65532;


Medisinsk sjampo med svovel eller jodinnhold desinfiserer og lindrer, man må passe på og holde huden ren og smidig.

Homøopati er også en behandlingsform, hver hest må behandles individuelt og kunsten er og finne akkurat det middelet som passer den enkelte hest. Behandlingen er billig men krevende og må følges nøye opp.

Riktig fôr og ernæring er også viktig, fôrets mineral og proteininnhold kan ha innflytelse på forebygging av sommereksem. sinkmangel kan f. eks medføre symptomer som minner om sommereksem. Et korrekt og avbalansert fôr vil derfor alltid være en fordel. Vitenskapelig finnes det ingen dokumentasjon for at man kan helbedre eller bedre sykdommen gjennom foring.








Urter og naturpreparat kan også virke positivt for noen. Hvitløk kan virke insektsavisende og Lakrisrot, løvetann mariatistel og Sitron styrker leveren og immunforsvaret. Ringblomst virker på mange områder , Ringblomst inneholder mye svovel og er kjent for og være nyttig for hud og mageproblemer. Det finnes mange kremer på markedet med ringblomst ,men gir man ringblomst innvendig kombinert med annet som insektmidler kan man få et godt resultat. Foredikk med spesielle jodforbindelser har en blodrensende virkning og eddiken senker pH-verdien i magesekk/tarm som gjør at bakterieveksten blir mindre og øker næringsopptaket. Når hesten får dette, går det ut i blodet og gjør den mindre fristende for insektene. Det finnes mange gode urte og kosttilskudd blandinger og få kjøpt, men her også varierer effektiviteten fra hest til hest.

#65532;Ringblomst


Aloe Vera har vist seg og være bra som etterbehandling på de såre hudområdene, påsmøring aloe vera kan minske kløen og bedre hudens smidighet.















Årsaker til sommereksem:

- Allergi mot mygg og knott.

Symptomer på sommereksem:

- dannelse av små væskefyllte blemmer.
- gult verk, væskende eksem.
- intens kløe.
- avslitt man og hale, pels.
- sår og rurdannelser.
- tykk og læraktig hud.










#65532; Hest med sommereksem.

Behandling og forebyggende metoder:

- Unngå problemet, skaff deg ikke eksemhest hvis du bor i et knottområde.
- La nyimporterte hester stå på knottfrie beiter i alle fall den første sommeren.
- La nyimporterte hester få tid og ro til og omstille seg i sitt nye land/miljø.
- La eksemhester stå på knottfrie beiter, eller inne på stall om natten.
- Eksemdekken.
- Kortisonbehandling.
- Urter og naturpreparat.
- Insektmiddel.
- Unngå stress.
- Lindrende kremer og såper.
- Riktig for og ernæring, kosttilskudd.
- Hold hestens hud ren og pen, vask med mild såpe.

#65532;
Islandshester på fjellbeite.

Mvh Nina
Gå til toppen av siden

Vindur+Zehra

» VIP

Norway
Innlegg: 508

Skrevet - 17/06/2006 :  01:02:31  Vis profil  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseVindur+Zehra  Svar med kopi av melding
Ikke la hesten din stå ute om natten!Hvet det er det mest fristende..og to meg,hadde ikke pånnin min hatt eksem hadde han bodd på utegang.Nå snakkerjeg KUN av egen erfaring(etter mye lesing og prøving av diverse)
Dette gjør jeg:

Bruker kun musli for(medow herbals fra spillers,gjør hesten kvikk og sprek uten at han blir skvetten og ustabil)Den inneholder ikke havre,men er alikevel fin kilde til energi:)

Jeg gir hvitløk HELE året!Mer info får du ved kjøp.

MEN DET VIKTIGSTE ER: BRUK EKSEMDEKKEN!Hvet det ser rart ut,men du sparer pånnin din for så utrolig mye irritasjon og STKK(som jo er årsaken til kløen)

Switch-fåes om du kontakter vetrinær er også kjempebra!

Ikke glem fluespray før tur og dusj når hesten er svett.

Masse lykke til!

Vindur4-ever
Gå til toppen av siden

Vindur+Zehra

» VIP

Norway
Innlegg: 508

Skrevet - 17/06/2006 :  01:08:07  Vis profil  Klikk for å se %s1%'s MSN Messenger adresseVindur+Zehra  Svar med kopi av melding
og IKKE bruk kortison!!!
Vindur4-ever
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon
Snarvei:
 Image Forum 2001 This page was generated in 0.98 seconds. Snitz Forums 2000
[Vilkår] [Mix/Forum-regler] [FAQ] [Annonsere] [Om oss]
2002-2008 © Hundemarked.no - Norges største Hundeside!
Her kan du kontakte vår Kundeservice: Kontakt oss
Vi forbeholder oss for trykkfeil og feil i informasjon/spesifikasjoner.